Kurczak z cytrynową nutą

Całkowity czas: ok.  40 minut+marynowanie min. 2omin.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok.
12 zł


Składniki:
  • 4 dowolne części kurczaka
marynata:
  • 1 łyżka suszonego rozmarynu
  • 1 posiekana duża cebula
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu balsamicznego (można zastąpić sokiem z cytryny)
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka gruboziarnistej soli
  • pieprz
masło cytrynowe:
  • 100 g miękkiego masła
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz
  • ew. cukier puder do smaku
Przygotowanie:
  1. Z podanych składników przyrządzić marynatę.
  2. Umyte i osuszone części kurczaka dokładnie obtoczyć w marynacie i odstawić na min. 2o min.
  3. W tym czasie miękkie masło utrzeć z sokiem z cytryny, solą, pieprzem i ew, cukrem.
  4. Zamarynowanego kurczaka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  5. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 C z funkcją grilla+ termoobieg. Zapiekać ok. 30 minut, co jakiś czas smarując pozostałą marynatą i obracając kurczaka.
  6. Sprawdzić czy mięso jest gotowe (po nakłuciu sok wypływający z kurczaka ma być przeźroczysty, jeśli jest różowy, a wierzch już mocno się zrumienił, przykryć całość folią aluminiową i zapiekać jeszcze ok. 10 minut).
  7. Podawać na ciepło w towarzystwie masła cytrynowego, zapiekanych ziemniaczków, grzanek lub tortille.
  8. Kurczaka możecie przyrządzić wcześniej i do czasu podania trzymać w cieple lub podgrzać przed podaniem.

Komentarze

Popularne posty