Focaccia z ziołami i cebulką

Całkowity czas: ok. 2 godziny
Porcja: duża porcja
Całkowity koszt: ok. 6 zł


Składniki:

  • 500 g mąki pszennej typ 650
  • 20 g świeżych drożdży
  • szczypta cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 350 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (można użyć innej)
  • kilka gałązek świeżej szałwii
  • 2 czerwone cebule
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć w 1 00 ml ( z tych 350 ml) ciepłej wody z odrobiną cukru. Dodać 50 g mąki (z tych 500 g).  dokładnie wymieszać. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut w ciepłe miejsce, aby rozczyn zaczął bąbelkować.
  2.  Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki (oprócz ziół i cebulki). Połączyć je ze sobą, a następnie wyłożyć ciasto na stolnicę oprószoną mąką i zagniatać go ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne, oraz zacznie odchodzić od dłoni.
  3. Ciasto włożyć do miski oprószonej mąką i odstawić, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę, w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  4. W międzyczasie drobno posiekać cebulę i zeszklić ją na oleju lub maśle. 
  5. Szałwię również drobno posiekać, ale nie smażyć.
  6. Po wyrośnięciu ciasto przekłuć nożem, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąka i zagnieść z posiekaną szałwią i cebulą.
  7. Ciasto rozwałkować na wielkość blaszki, wyłożyć nim formę do pieczenia wyłożoną papierem lub posmarowaną niewielką ilością oleju i odstawić pod przykryciem na 15 minut.
  8. Po tym czasie w cieście palcami zrobić wgłębienia.
  9. Skropić oliwą z oliwek i piec w piekarniku przez ok. 25 minut w 200 C (termoobieg).
  10. Podawać skropione aromatyzowaną oliwą z czosnkiem.
  11. Najlepiej smakuje na ciepło.

Komentarze

Popularne posty