Ala kajzerki

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja:
8 bułeczek 
 
Całkowity koszt: 3 zł

Składniki: 
  • 520 g mąki typu 650
  • 20 g św. drożdży
  • 60 g miękkiego masła
  • 1 żółtko
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 1/2 szkl. ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
  1. Do miski przesypać mąkę. Wsypać do niej pokruszone drożdże i cukier. Rękami rozdrabniać drożdże w mące, jak na kruszonkę. Odstawić na 10 minut pod przykryciem.
  2. Następnie dodać masło i również rozdrobnić z mąką jak na kruszonkę. Wlać wodę, mleko, rozbełtane żółtko, olej, wsypać proszek do pieczenia.
  3. Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Powinno to trwać ok. 10 minut.
  4. Pozostawić przykryte do wyrośnięcia na ok, 1 godzinę (powinno podwoić objętość).
  5. Po tym czasie, ciasto przebić nożem, szybko jeszcze raz zagnieść i uformować z niego ok. 8 zgrabnych bułeczek.
  6. Wyłożyć na blachę do pieczenia (podłożyć papier do pieczenia), naciąć wierzch i odstawić na ok. 20 minut, aż podrosną.
  7. Przed włożeniem do piekarnika, wierzch spryskać wodą.
  8. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (temoobieg) ok. 10-15 minut.

Komentarze

Popularne posty