Kwaśnica na żeberkach


Składniki:
  • ok. 500 g żeberek
  • ok. 500 g kiszonej kapusty
  • 1/2 łyżeczki całego kminku 
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka naturalnej przyprawy do zup 
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 8 dużych ziemniaków
  • posiekana natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Umyte i osuszone żeberka podzielić na mniejsze części.
  2. Kiszoną kapustę pokroić.
  3. Do dużego garnka włożyć żeberka, oraz przyprawy. 
  4. Wszystko zalać wodą troszkę ponad wysokość składników (można ją uzupełnić w trakcie gotowania).
  5. Garnek przykryć i całość gotować na wolnym ogniu ok. 1-1,5 godz. Po tym czasie dołożyć kiszoną kapustę, zmiażdżone ząbki czosnku i gotować do miękkości.
  6. Osobno ugotować ziemniaki.
  7. Gdy zupa będzie gotowa, doprawić ją do smaku solą, pieprzem i dokwasić w razie potrzeby sokiem z kapusty kiszonej.
  8. Podawać z ziemniakami, żeberkami i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty