Kremowy deser malinowy

Całkowity czas: ok. 2o minut
Porcja: 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki:

  • ok. 300 g świeżych malin
na sos śmietanowy:
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 350 ml śmietany 30 %
na posypkę:
  • 5 łyżek płatków owsianych 
  • 1 łyżka masła
Przygotowanie:
  1. Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni. Powinny lekko zbrązowieć. Przesypać na talerz.
  2. Osobno przygotować posypkę. Na patelni roztopić masło, wsypać płatki owsiane i podsmażyć je na złoty kolor. Zdjąć z patelni i ostudzić. 
  3. Mikserem ubić śmietanę, ale niezbyt sztywno. Tak, aby powstał gęsty sos śmietanowy. Pod koniec ubijania dodać miód. Łyżką delikatnie wmieszać uprażone płatki owsiane.
  4. Maliny przekładać warstwami na przemian z sosem. Wierzch posypać posypką z płatków owsianych.
  5. Deser włożyć na 1 godzinę do lodówki.

Komentarze

Popularne posty