Francuska tarta gruszkowa

Całkowity czas: ok. 60 minut
Porcja: ok. 6 porcji

Całkowity koszt: ok. 14 zł
Składniki:


  • 250 g mrożonego ciasta francuskiego
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki krupczatki
  • 30 g cukru
  • 600 ml mleka
  • 3-4 gruszki
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka dżemu morelowego lub brzoskwiniowego
  • 2 łyżki tartej czekolady

Przygotowanie:
  1.  Piekarnik nagrzać do 200 C (termoobieg).
  2. Formę na tartę o śr. 23 cm wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem i odstawić do lodówki.
  3. Żółtka wymieszać z mąką krupczatką, cukrem i odrobiną mleka.
  4. Resztę mleka zagotować. Zdjąć z palnika. 
  5. Nieco gorącego płynu dodać do masy żółtkowej, po czym wlać ją do ugotowanego mleka, ponownie postawić na małym ogniu i gotować do czasu, aż krem zgęstnieje. 
  6. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać groch lub fasolę, aby go obciążyć. Włożyć do nagrzanego piekarnika i podpiec 10 minut.
  7. W tym czasie obrać gruszki, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Z wierzchu delikatnie zrobić w gruszkach nacięcia. Skropić sokiem z cytryny. 
  8. Podpieczone ciasto wyjąć z piekarnika, zdjąć papier z grochem. Rozsmarować na cieście dżem i nałożyć krem. Na wierzchu poukładać gruszki. Posypać startą czekoladą. 
  9. Ponownie włożyć do piekarnika, obniżyć temp. do 180 C i piec ok. 20 minut, aż ciasto będzie rumiane.

 
 

Komentarze

Popularne posty