Spaghetti z bakłażanem

Całkowity czas: ok. 45 minut
Porcja: ok. 3-4 porcje
Całkowity koszt:
ok. 12 zł

Składniki:
  • 1 bakłażan
  • 2 duże czerwone pomidory
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • ok. 50 ml białego wytrawnego wina
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • garść świeżego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz
  • ser parmezan do posypania
  • 300 g makaronu spaghetti
Przygotowanie:
  1. Bakłażana umyć, pokroić w drobną kostkę, posolić i odstawić na ok. 30 minut. Po tym czasie bakłażana przełożyć na sito i opłukać pod zimną wodą. Odsączyć.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno posiekane ząbki czosnku, zeszklić je, a następnie dołożyć bakłażana. Smażyć na średnim ogniu ok. 3 minuty. Wlać wino i odparować.
  3. Po odparowaniu dodać pokrojone w kostkę pomidory, słodką i ostrą paprykę oraz część świeżego oregano oraz koncentrat. Jeśli trzeba podlać odrobiną wody. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ewentualnie można doprawić odrobiną miodu lub cukru.
  4. Całość dusić ok. 10 minut. 
  5. Ugotować makaron al dente.
  6. Odcedzony makaron (nie przelewać go wodą!!) połączyć z sosem. Podawać posypany parmezanem i świeżym oregano.



Komentarze

Popularne posty