Sałatka nicejska

Całkowity czas: ok. 15 minut
Porcja: ok.  3-4 osoby
Całkowity koszt: ok. 6 zł


Składniki:
  • sałata zielona ( np. roszponka, lodowa, itp.)
  • 2 jajka
  • 1 duży pomidor
  • 6 pomidorków koktajlowych (np. black cherry)
  • 8 zielonych oliwek
  • 4 fileciki anchois (można pominąć ten składnik)
  • garść zielonej fasolki szparagowej
sos:
  • ok. 100 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • odrobina miodu do smaku
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Jajka ugotować, w taki sposób, aby środek był lekko płynny. Mój sposób, myję jajka dokładnie w dość ciepłej wodzie (aby osiągnęły temp. pokojową), osuszam i wkładam do wrzątku. Gotuję na średnim ogniu pod przykryciem ok. 6 minut. Po ugotowaniu natychmiast przekładam do bardzo zimnej wody.
  2.  Fasolkę szparagową kroję na mniejsze kawałki, wrzucam na wrzątek z dodatkiem soli i odrobiny cukru, i gotuje ok. 5 minut. Następnie wkładam do zimnej wody i odcedzam.
  3. Jajka obrać i podzielić na ćwiartki.
  4. Na głębokim talerzy ułożyć poszarpaną sałatę, na jej wierzch fantazyjnie poukładać pomidorki, oliwki, fasolkę, jajka i fileciki anchois. 
  5. Przygotować sos. Wszystkie jego składniki dokładnie ze sobą połączyć. Czosnek należy przecisnąć przez praskę.
  6. Sosem polać sałatkę dopiero przed podaniem. Dodatkowo wierzch sałatki skropić oliwą z oliwek.

Komentarze

Popularne posty