Czekoladowo-maślane bułeczki

Całkowity czas: ok. 2, 5 godziny
Porcja: ok. 12 bułeczek
Całkowity koszt: ok.6 zł


Składniki:
  • 450 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 4 łyżki cukru
  •  3 jajka
  • 50 g masła + 2 łyżki do posmarowania
  • ok. 120 ml ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • mały kubek kremu czekoladowego
  • ew. kokos do posypania
Przygotowanie:
  1. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i 50 ml ciepłego mleka ( z tych 120) oraz 20 g mąki (z tych 450 g). Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić przykryte ściereczką w ciepłe, nieprzewiewne miejsce na ok. 15 minut, do czasu, aż drożdże zaczną pracować.
  2. Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałą mąkę, mleko, sól, roztrzepane jajka oraz roztopione i ostudzone masło.
  3. Całość wymieszać, przełożyć na blat obsypany mąką i wyrabiać rękami ok. 10 minut, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie. 
  4. Odstawić przykryte ściereczką na 1-1,5 godziny w ciepłe, nieprzewiewne miejsce. Powinno podwoić swoją objętość.
  5. Po tym czasie ciasto przekłuć nożem i podzielić na ok. 12 części. Z każdej części uformować kulkę, lekko ją rozpłaszczyć, na jej środek nałożyć krem czekoladowy i zebrać brzegi jak przy formowaniu sakiewki, skleić je ze sobą, a następnie ostatecznie nadać bułeczce okrągły kształt.
  6.  Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Wierzch posmarować roztopionym masłem i posypać, np. wiórkami kokosowymi.
  7. Następnie upiec je w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 15 minut.
  8. Wystudzić.

Komentarze

Popularne posty