Pierogi z łososiem w sosie kurkowym

Całkowity czas: 1-1,5 godz.
Porcja: ok. 40 pierożków
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki 

na ciasto:
  • 400 g mąki
  • 1 jajko
  • ok. 250 ml gorącej wody
  • szczypta soli
na farsz:
  • 200 g filetu z łososia
  • 150 g serka ricotta lub innego śmietankowego
  • 1 cebula
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka suszonego  tymianku
  • 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryczki
  • sól, pieprz
  • olej
na sos:
  • 500 g kurek
  • 4 duże pieczarki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 250-300 ml bulionu drobiowego
  • sok z cytryny do smaku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka świeżego koperku
Przygotowanie:
  1. Do miski przesiać mąkę ze szczyptą soli. W środku mąki zrobić dołek i wlać gorącą wodę. Wysiekać z mąką, aby utworzyły się tzw. "kluchy"
  2. Dodać jajko i wyrobić całość na jednolite ciasto. Odstawić pod przykryciem na ok. 15 minut, aby ciasto odpoczęło.
  3.  W tym czasie przygotować farsz. 
  4. Łososia skropić sokiem z cytryny, a następnie obtoczyć w tymianku, papryce, soli i pieprzu. Usmażyć na oleju. Wystudzić, rozdrobnić, jeśli trzeba usunąć ości i skórę. Rybę wymieszać z serkiem, skórką z cytryny i posiekaną a następnie podsmażoną cebulką. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Przygotować sos. 
  6. Kurki i pieczarki dokładnie oczyścić. Pieczarki pokroić na talarki. Na oleju zeszklić cebulkę, a następnie dodać grzyby. Chwilę przesmażyć.Wlać bulion, doprawić solą, pieprzem, sokiem z cytryny i pod przykryciem dusić ok. 15 minut. Po tym czasie sos zdjąć z ognia i powoli dodawać jogurt ciągle mieszając. Na koniec dosypać posiekany koperek. Ewentualnie jeszcze doprawić.
  7. Ciasto cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykrawać krążki, które nadziewać farszem i zlepiać. 
  8. Gotowe pierogi ugotować w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze na średnim ogniu (bez przykrycia) ok. 3-5 minut.
  9. Podawać z sosem kurkowym.



Komentarze

Popularne posty