Pieczony łosoś z warzywami















Całkowity czas: ok. 30 minut
Porcja: ok. 2 porcje
Całkowity koszt: ok. 20 zł

Składniki:
  • 1 filet z łososia ze skórą
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych (różnych kolorów)
  • 1 mała żółta papryka
  • 1 mała cukinia
  • 2 łyżki czarnych oliwek z zalewy
  • garść świeżej bazylii
  • 2 gałązki rozmarynu
  • ok. 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
Przygotowanie: 
  1. Filet z łososia umyć i osuszyć na ręczniku papierowym.
  2. Pomidorki koktajlowe oraz oliwki przekroić na połowę.
  3. Paprykę pokroić w plasterki a cukinię w kostkę.
  4. Bazylię posiekać.
  5. Warzywa wymieszać z oliwą, octem balsamicznym, częścią rozmarynu i bazylii. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
  6. Tak przygotowanymi warzywami wyłożyć spód naczynia do zapiekania.
  7. Na warzywa położyć rybę (skórą do dołu). Z wierzchu łososia oprószyć solą, pieprzem i pozostałą częścią bazylii i rozmarynu. Dodatkowo rybę skropić odrobiną oliwy i octu balsamicznego.
  8. Całość zapiekać w nagrzanym piekarniku (termooobieg, bez przykrycia, na środkowej półce) w 200 C przez ok. 20 minut. 
  9. Po upieczeniu ryba powinna być soczysta i miękka w środku, a wypływający z niej sok przejrzysty.
  10. Danie podawać z warzywami i np. bagietkami z czosnkiem upieczonymi na grillu.

Komentarze

  1. Wygląda bardzo apetycznie i na pewno jest zdrowo :)
    Pozdrawiam i zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda ;-) Zdrowy i smaczny ;-) Zachęcam do wypróbowania i podesłania zdjęcia swojej potrawy ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepyszne danie.Ja osobiście zmieniłam tylko to ze rybę zawijam w folię aluminiową( bo według tego przepisu ryba pozostała w połowie surowa) a obok zapiekam warzywa.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuję za komentarz ;-) wszystko zależy od grubości fileta -) u mnie nie wyszedł surowy, ale zgodzę się, że w ramach bezpieczeństwa można użyć folii ;-) Pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty