Ciasto z winogronami

Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: blacha o wym. 25x30 cm
Całkowity koszt: ok. 25 zł


Składniki
na ciasto biszkoptowe:
  • 6 jajek
  • 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki kakao
na masę:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 500 ml mleka
  • 200 g masła
  • 3 łyżki cukru
pozostałe składniki:
  • 1 paczka okrągłych biszkoptów 
  • dżem wiśniowy lub inny ciemny
  • 2 galaretki cytrynowe
  • zielone winogrona (mogą być mieszane)
Przygotowanie:

Biszkopty posmarować dżemem i skleić parami. Powinno wyjść 12-13 sztuk sklejonych ze sobą par.
Galaretkę rozpuścić w 800 ml gorącej wody.

  1. Przygotować biszkopt.
  2. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier. 
  3. Następnie dodać żółtka i ubijać jeszcze ok. 5 minut, aż masa stanie się pulchna.
  4. Zmniejszyć obroty do minimum i wsypać przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć składniki.
  5.  Ciasto wylać na blachę posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą (można wyłożyć papierem do pieczenia). 
  6. Na wierzchu poukładać przygotowane biszkopty.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 25 minut. Następnie wystudzić.
  8. Przygotować masę. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń i ostudzić. Następnie utrzeć masło, zmniejszyć obroty i stopniowo, bardzo powoli dodawać ostudzony budyń.
  9. Winogrona przekroić na pół i wypestkować.
  10. Na ostudzony biszkopt wylać masę budyniową, następnie wyłożyć winogrona i wylać tężejącą już lekko galaretkę.

Komentarze

Popularne posty