Sok i mus z czarnej porzeczki

Całkowity czas: ok. 1,5-2 godz.
Porcja: ok. 9 słoików po koncentracie o poj. 190 g
Całkowity koszt: ok.  u mnie porzeczki zebrane z ogródka+6 zł cukier

Składniki na sok:

  • ok. 800 g czarnej porzeczki
  • 600 g cukru kryształu
  • 1,5 litra wody
na mus:
  • miąższ pozostały z owoców
  • 300 g cukru kryształu
  • ew. sok z cytryny do smaku
  • 50 ml wody
Przygotowanie soku:
  1. Opłukane porzeczki przełożyć do garnka, zalać wodą i pod przykryciem, doprowadzić do wrzenia, następnie na słabym ogniu gotować ok. 15 minut, do momentu, aż owoce porządnie puszczą sok.
  2. Odstawić na godzinę.
  3. Po tym czasie sok odcedzić na sicie (miąższ pozostawić na sicie).
  4.  Do soku wsypać cukier i gotować na słabym ogniu ok. 15 minut, do momentu, aż cukier rozpuści się. W trakcie gotowania zbierać powstające szumowiny.
  5. Gorący, gotowy sok przelać do wyparzonych słoików. Natychmiast zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli chcecie można je zapasteryzować dodatkowo 15 minut w garnku.

Przygotowanie musu:
  1. Pozostały miąższ przetrzeć dokładnie przez gęste sito.
  2. Do powstałego w ten sposób musu dodać odrobinę wody i cukier.
  3. Gotować na słabym ogniu (bez przykrycia) ok. 30-40 minut.
  4. Gdy mus zgęstnieje przelać go do wyparzonych słoików, natychmiast zakręcić i odwrócić do góry dnem.

Komentarze

Popularne posty