Ciasto ptysiowe z owocami

Całkowity czas: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 12 porcji
Całkowity koszt: ok.  17 zł

Składniki na ciasto:

  • 120 g mąki
  • 100 g masła
  • 4 jajka
  • 300 ml wody
  • 1 płaska łyżka kakao
  • szczypta soli 
na nadzienie:
  • 500 ml kremówki
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka kakao
  • 30 ml ciepłej wody
  • owoce sezonowe ok. 400 g (maliny, porzeczki itp.)
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać z solą.
  2. Do rondelka włożyć masło, wlać wodę i zagotować.
  3.  Zmniejszyć ogień, wsypać mąkę, szybko i energicznie wyrobić mikserem, tak aby ciasto odchodziło od brzegów garnka.
  4. Zdjąć z ognia i chłodzić około 5 minut.
  5. Następnie do masy wbijać kolejno jajka, dosypać kakao i znów ubijać, do momentu, aż ciasto stanie się gładkie i lśniące.
  6. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą część upiec w formie (29x30), wyłożonej  papierem do pieczenia, w 200 C (termoobieg) przez ok. 30 minut.
  7. Wystudzić. 
  8. Przygotować masę.
  9. Kakao rozpuścić w wodzie.
  10. Kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Pod koniec ubijania dołączyć kakao.
  11. Gotową masę podzielić na 2 części. 
  12. Masą i owocami przełożyć blaty ciasta.

Komentarze

Popularne posty