Ciasto arbuzowe

Całkowity czas: 1,5 godz.
Porcja: blacha o wymiarach 25X30
Całkowity koszt: ok.  18 zł

Składniki na ciasto:

  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 80 g cukru
  • 50 g mąki pszennej
  • 20 g mąki ziemniaczanej
  • 50 g płatków owsianych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 50 g oleju
na masę:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej
  • 1/2 szkl. gorącej wody
pozostałe:
  • 1/2 arbuza
  • dżem truskawkowy
Przygotowanie:
  1. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody. Wystudzić.
  2. Miąższ arbuza oczyścić z pestek i pokroić na dowolne kawałki. Położyć na sicie, aby lekko odsączył się z soku.
  3. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie kolejno, nadal ucierając, stopniowo dosypywać mąki przesiane z proszkiem do pieczenia, powoli wlewać olej i dodać płatki owsiane.
  4.  Na koniec, na najniższych obrotach, wmieszać do masy ubite na sztywno białka.
  5. Ciasto wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 15 minut.
  6. Następnie ciasto wystudzić i ostrożnie zdjąć z niego wierzchnią warstwę, którą należy zachować na kruszonkę.
  7. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem. W trakcie ubijania stopniowo dolewać tężejącą już galaretkę. Pozostawić 3 łyżki galaretki do dekoracji.
  8. Blat ciasta posmarować dżemem truskawkowym. Następnie ułożyć arbuza i wylać krem śmietanowy.
  9. Wierzch ciasta posypać kruszonką z upieczonego ciasta.
  10. "Skropić" pozostałą tężejącą galaretką. 
  11. Całość wstawić do lodówki, aby ciasto stężało. Najlepiej przygotować ciasto  dzień wcześniej.


Komentarze

Popularne posty