Bunclok

Całkowity czas: 1,5-2 godz.
Porcja: ok. 8 dużych porcji
Całkowity koszt: ok.  20 zł

Składniki:

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 duże marchewki
  • 2 duże cebule
  • kilka liści kapusty
  • ok. 1 kg grubej kiełbasy
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • 1 gałązka świeżego lubczyku
  • 3 łyżki suszonego majeranku
  • 1 łyżka kminku
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki (oprócz kapusty) pokroić w niezbyt grube talarki.
  2. Dno i boki kociołka wyłożyć liśćmi kapusty.
  3. Na liście kapusty, kolejno, warstwami układać, ziemniaki, cebulę, marchewkę, kiełbasę, każdą warstwę należy przesypać ziołami. Należy również pamiętać, że ostatnią warstwą mają być ziemniaki.
  4. Po wyczerpaniu składników, wierzch potrawy przykryć liśćmi kapusty.
  5. Kociołek szczelnie zamknąć i postawić na dobrze przepalone ognisko. Nie należy stawiać go w pełnym ogniu. 
  6. Potrawa powinna być gotowa po ok. 1,5 godz. Należy sprawdzić po godzinie, czy jest już gotowa.
Jeśli chcecie, potrawę można przygotować również w piekarniku, w naczyniu do zapiekania ;-)



Komentarze

Popularne posty