Truskawkowe naleśniki

Czas przygotowania: ok.25 minut
Porcja: ok. 10 naleśników
Całkowity koszt:ok. 15 zł

Składniki
na ciasto naleśnikowe:
  • 500 ml mleka
  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżki otrąb pszennych lub dowolnych, jakie lubicie
  • 3 jaja
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ew. polewa czekoladowa lub cukier puder do dekoracji
na nadzienie:
  • 200 g białego twarożku
  • ok. 100 ml mleczka kokosowego lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka miodu
  • ok. 10 większych truskawek + parę do dekoracji
  • dżem truskawkowy
Przygotowanie:

  1. Cukier utrzeć z żółtkami na puszysto i stopniowo dodawać kolejne składniki na ciasto naleśnikowe. Na końcu ubić białka jajek i delikatnie wmieszać do ciasta.
  2. Naleśniki usmażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
  3. Twarożek połączyć z miodem i mleczkiem kokosowym. Dodać pokrojone w kostkę truskawki.
  4. Naleśniki posmarować serkiem, złożyć na pół, posmarować dżemem i ponownie złożyć. 
  5. Dowolnie udekorować.





Komentarze

Popularne posty