Grillowanie


Całkowity koszt: ok. 40 zł


Składniki:
  • Kiełbaski grillowe wg uznania
  • 1 kg boczku surowego
  • mieszanka sałat zielonych 
  • pęczek szczypioru
  •  pomidorki koktajlowe
  • 2 duże cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • przyprawa do grilla
  • szczypta mielonego pieprzu cayenne
  • ser mozzarella
  • garść świeżej macierzanki lub tymianku (albo 1 łyżka suszonego)
  • mały słoiczek musztardy
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • ok. 100 m oliwy z oliwek lub zwykłej
  • pieczywo
Przygotowanie marynaty do boczku:
  1. Musztardę (odłożyć jedną łyżkę) połączyć z 1 łyżką oliwy, solą, pieprzem cayenne i rozdrobnioną macierzanką oraz cebulą posiekaną w plastry. Marynatą pokryć pokrojony w plasterki boczek. Odłożyć do zamarynowanie na przynajmniej 30 minut. 
Przygotowanie marynaty do kiełbasek:
  1. Cebulę posiekać na krążki.
  2. Kiełbaski ponacinać ukośnie, obsypać przyprawą do grilla i obłożyć cebulką. Skropić odrobiną oliwy. Odstawić do zamarynowania na ok. 15 minut.
 Przygotowanie dressingu do sałaty:
  1. Oliwę z oliwek połączyć z 1 łyżką musztardy, octem balsamicznym, przeciśniętym ząbkiem czosnku. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  2. Sałaty porwać na kawałki, pomidorki poprzekrawać na połowę a mozzarellę pokroić w kostkę.   Szczypior posiekać. Wszystko razem połączyć z dressingiem.
Rozpalić grilla (najlepszy wychodzi palony na drzewie owocowym, u nas na czereśni) i...grillować ;-)))


Komentarze

Popularne posty