Sałatka z indykiem na piadine




Czas: ok. 1 godz.
Porcja: 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki na piadine:
  • 170 g mąki pszennej
  • 105 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka otrąb żytnich 

składniki na sałatkę:

  • ok. 1/2 kg piersi z indyka
  • mała główka zielonej sałaty
  • 3 pomidory
  • serek sałatkowy feta
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek do skropienia 
Przygotowanie piersi z indyka:
  • Mięso umyć i dokładnie osuszyć.
  • Z przypraw, oliwy i octu zrobić marynatę. Natrzeć nią mięso.
  • Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut do zamarynowania.
  • Następnie pokroić w kostkę i obsmażyć na patelni.
Przygotowanie piadine: 
  1. Do miski przesiać mąkę.
  2. Dodać otręby, sól, wodę i oliwę.
  3. Składniki wymieszać łyżką, a potem na oprószonym mąką blacie, zagniatać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne.
  4. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na 15 minut, aby odpoczęło.
  5. Po tym czasie, podzielić ciasto na 4 części i cienko rozwałkować na zgrabne koła.
  6. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni 1 minutę z jednej strony, gdy pokażą się na cieście "poduszeczki", a dół lekko się przyrumieni, przewrócić piadinę na drugą stronę i znów smażyć już tylko chwilę, aż się lekko przyrumienią.
  7.  Na usmażone piadinę ułożyć sałatę, pierś z indyka, pomidory i ser feta.
  8. Całość skropić oliwą z oliwek, przyprawić świeżo zmieloną solą i pieprzem.

Komentarze

Popularne posty