Owocowy ekspres

Czas: ok. 1 godz.
Porcja: tortownica o wym. ok. 28 cm
Całkowity koszt: ok. 12 zł


Składniki:
  • 5 jajek
  • 200 g cukru
  • 355 g mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki oleju
  • ok. 300 g świeżych owoców (truskawki i czereśnie)
  • 1 tabliczka białej czekolady
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
  1. Cukier ubić z dwoma całymi jajkami i 3 żółtkami na puszysty krem.
  2. Dalej ubijając wlać maślankę i cienkim strumieniem olej.
  3. Następnie stopniowo dodawać mąkę przesianą z sodą i skórkę otartą z cytryny.
  4. Ubić białka na sztywno i już bez użycia miksera wmieszać delikatnie do ciasta.
  5. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą lub otrębami formy.
  6. Na wierzch poukładać owocowe.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C (termoobieg) na ok. 40 minut. Wbić patyczek w środek ciasta i sprawdzić czy już jest gotowe.
  8. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej z dodatkiem 2 łyżek mleka.
  9. Polać nią wierzch wystudzonego ciasta.

Komentarze

Popularne posty