Dżem truskawkowy

Czas: ok. 2,5 godz.
Porcja: ok. 5 słoiczków poj. 280 g
Całkowity koszt: ok. 10 zł


Składniki:
  • ok. 1,5 kg truskawek
  • 600 g cukru kryształu
  • sok z 2 cytryn
Przygotowanie:
  1. Truskawki umyć i oczyścić.
  2. Przełożyć do garnka i wymieszać z cukrem. Odstawić na 1 godz.
  3.  Po tym czasie, na małym ogniu, pod przykryciem prażyć ok. 15 minut, aż truskawki puszczą sok. Co jakiś czas zamieszać.
  4. Zmiksować blenderem tak, aby pozostało troszkę owoców w całości.
  5. Następnie bez przykrycia, smażyć na wolnym ogniu ok. 2 godz. co jakiś czas mieszając. Również stopniowo zbierać powstające szumowiny.
  6. Pod koniec smażenia dolać sok z cytryn.
  7. Gorący przekładać do wyparzonych słoików i odwrócić do góry dnem.
Moje porady:
  1. Kiedy dżem jest już gotowy? Na schłodzony talerzyk przełożyć odrobinę dżemu. Gdy zacznie tężeć znak, że jest już właściwie odparowany.
  2. Zwykle wystarczy 1,5 godz. 

Komentarze

Popularne posty