Aromatyczne kacze udka





Całkowity czas: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 25 zł

Składniki:
  • 3 udka z kaczki
  • duża garść świeżej macierzanki
  • 2 łyżki pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki octu balsamicznego 
  • sól
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki bulionu lub wody
  • ok. 10 ziemniaków
  • suszony majeranek
Przygotowanie:
  1. Kacze udka umyć i osuszyć.
  2. Skórę delikatnie naciąć na krzyż.
  3. Zrobić marynatę: 4 łyżki oleju połączyć z octem balsamicznym, posiekanym czosnkiem, pieprzem i rozdrobnionymi gałązkami macierzanki.
  4. Marynatę dokładnie wmasować w kacze udka. Odstawić w zimne miejsce przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
  5. W naczyniu do zapiekania, na rozgrzanym oleju podsmażyć na rumiano kacze udka najpierw skórą do dołu. 
  6. Przewrócić na drugą stronę i znów chwilę smażyć. Wyciągnąć nadmiar macierzanki, udka polać miodem. Wszystko zalać wodą lub bulionem. Przykryć naczynie.
  7. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C (termoobieg) na ok. 1 godz.
  8. 3o minut przed końcem pieczenia dołożyć oczyszczone ziemniaki obsypane majerankiem.
  9. Wszystko posolić, przykryć i piec kolejne 30 minut. 
Moje uwagi:
  1. Jeśli nie posiadacie typowego naczynia zarówno na gaz, jak i do zapiekania, obsmażcie udka na patelni, a następnie przełóżcie do naczynia do zapiekania.
  2. Możecie również udka obsmażyć w dużym szerokim naczyniu i dusić je na piecu, nie zapiekając.


Komentarze

Popularne posty