Zielona jaglana

Całkowity czas: ok. 30 minut
Porcja: 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Przygotowanie:
  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 2 szklanki bulionu
  • 1/2 szkl. zielonego groszku
  • 1 mały brokuł
  • 1 cebula
  • 30 g startego parmezanu
  • 1 łyżka masła
  • garść świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Kasze wypłukać, sparzyć wrzątkiem i odsączyć.
  2. W głębokim garnku podsmażyć posiekaną cebulkę. 
  3. Następnie dosypać kaszę, lekko przesmażyć i zalać bulionem.
  4. Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i pod przykryciem gotować, do momentu, aż kasza wchłonie cały bulion.
  5. W między czasie, we wrzącej wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru, ugotować na al dente różyczki brokuła oraz zielony groszek (ok. 6 minut)
  6. Ugotowaną kaszę połączyć z warzywami, dodać masło i starty ser.
  7. Jeśli kasza będzie zbyt sucha dodać odrobinę wody z gotowanych warzyw.
  8. Doprawić solą i pieprzem.
  9. Na końcu dodać posiekaną bazylię.
  10. Podawać na ciepło. 

Komentarze

Popularne posty