Różane muffinki


Całkowity czas: ok. 40 minut
Porcja: ok. 12 babeczek
Całkowity koszt: ok. 6 zł

Składniki
na babeczki:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 garści płatków róży jadalnej
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
na lukier różany:
  • 3 garści płatków róży jadalnej
  • ok. 100 g cukru pudru
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
  1. Płatki róży oczyścić z białych końcówek (są gorzkie) i utrzeć w misce z 1 łyżką cukru i 2 łyżkami soku z cytryny.
  2. Następnie dodać przesianą mąkę z sodą i pozostałe składniki na babeczki.
  3. Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami. Do każdej z nich nałożyć utartą masę do 3/4 ich objętości.
  4. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec k. 20 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe, powinien być suchy.
  5. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
  6. Przygotować lukier.
  7. Płatki róży oczyścić z białych końcówek, dodać część cukru pudru i część soku z cytryny. Ucierać, dosypując co jakiś czas pozostały cukier i sok z cytryny, do momentu, aż konsystencja lukru będzie gęsta i gładka.
  8. Gotowym lukrem polać babeczki.




Komentarze

Popularne posty