Babeczki bananowo-żurawinowe

Całkowity czas: ok. 40 minut
Porcja: ok. 12 babeczek
Całkowity koszt: ok. 8 zł
Składniki:
  • 350 g mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka oleju
  • garść suszonych  żurawin
  • 2 banany
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski wraz z proszkiem do  pieczenia.
  2. Dodać pozostałe składniki i dokładnie wyrobić mikserem na jednolitą masę. Można też dużą łyżką.
  3. Na koniec dodać pokrojone w kostkę banany i suszoną żurawinę.
  4. Jeszcze raz wymieszać.
  5. Formę na babeczki wyłożyć papierowymi papilotkami na muffinki.
  6. Do każdej z nich nałożyć masę do 3/4 ich objętości.
  7. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 20-25 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są gotowe. Są lekko wilgotne w środku za sprawą bananów.


Komentarze

Popularne posty