Zakwas na żurek

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas oczekiwania: 3-4 dni
Porcja: ok. 500 ml gotowego zakwasu
Całkowity koszt: ok. 3 zł

Składniki:
  • litrowy słój
  • 10 łyżek zwykłych płatków owsianych
  • 1 kopiata łyżka mąki żytnie razowej
  • 3 ząbki czosnku z łupinką
  • 1 listek laurowy  
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
Przygotowanie:
  • Do czystego, wyparzonego, litrowego słoja wsypać 10 łyżek płatków owsianych.
  • Dodać mąkę, rozgniecione ząbki czosnku, listek laurowy i ziela angielskie.
  • Wszystko zalać dobrze ciepłą, przegotowaną wodą, do wysokości poniżej szyjki słoika.
  • Wszystko razem zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Codziennie przemieszać zawartość słoika.
  • Po tym czasie gotowy zakwas przecedzić do innego naczynia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
  • Może stać w lodówce ok. 3 tygodni.
  • Gotowy zakwas ma delikatnie kwaskowy zapach. Jeśli spleśnieje, należy go wyrzucić i zrobić nowy.
  • Pierwsze zdjęcie obrazuje gotowy zakwas. Pięknie widać 3 warstwy, które wyodrębniły się podczas kwaszenia.
  • Drugi z kolei dopiero co przygotowany do zakwaszenia.

Komentarze

Popularne posty