Zakwas na żurek
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut
Czas oczekiwania: 3-4 dni
Czas oczekiwania: 3-4 dni
Porcja: ok. 500 ml gotowego zakwasu
Całkowity koszt: ok. 3 złSkładniki:
- litrowy słój
- 10 łyżek zwykłych płatków owsianych
- 1 kopiata łyżka mąki żytnie razowej
- 3 ząbki czosnku z łupinką
- 1 listek laurowy
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- Do czystego, wyparzonego, litrowego słoja wsypać 10 łyżek płatków owsianych.
- Dodać mąkę, rozgniecione ząbki czosnku, listek laurowy i ziela angielskie.
- Wszystko zalać dobrze ciepłą, przegotowaną wodą, do wysokości poniżej szyjki słoika.
- Wszystko razem zamieszać, przykryć ściereczką i odstawić na 3-4 dni w ciepłe miejsce. Codziennie przemieszać zawartość słoika.
- Po tym czasie gotowy zakwas przecedzić do innego naczynia, szczelnie zamknąć i wstawić do lodówki.
- Może stać w lodówce ok. 3 tygodni.
- Gotowy zakwas ma delikatnie kwaskowy zapach. Jeśli spleśnieje, należy go wyrzucić i zrobić nowy.
- Pierwsze zdjęcie obrazuje gotowy zakwas. Pięknie widać 3 warstwy, które wyodrębniły się podczas kwaszenia.
- Drugi z kolei dopiero co przygotowany do zakwaszenia.




Komentarze
Prześlij komentarz