Wiosenny hamburger

Całkowity czas: 1,5 godz.
Porcja: 3-4 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 zł


Składniki
na bułeczki: 
  • ok. 200 g mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 120 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta kurkumy
  • ziarna sezamu do posypania
na hamburgery:
  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 jajko
  • pęczek natki pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego oregano
  • 30 g pokruszonych krakersów
  • 1 płaska łyżeczka soli i pieprzu ziołowego
na sałatkę:
  • 1/2 opakowania rukoli
  • 4 rzodkiewki
  • 3 ogórki korniszone
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • na dressing:
  •  3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki ostrej musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki białego octu winnego (ew. soku z cytryny)
  • odrobina miodu do smaku
  • sól i pieprz
Przygotowanie:
  1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać ciepłą wodę, mąkę, olej, kurkumę, jogurt i sól. Wyrobić, ok. 10 minut, na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem na 1 godz. do wyrośnięcia. 
  2. Po tym czasie, przebić ciasto nożem i uformować  5 kulek. Każdą z nich delikatnie rozwałkować. Z góry posmarować olejem i posypać sezamem. Przełożyć na blachę posmarowaną oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 15 minut, aż bułeczki będą rumiane.
  3. W czasie, kiedy ciasto będzie wyrastało, przygotować hamburgery.
  4. Do zmielonej wieprzowiny, dodać pozostałe składniki i wyrobić na jednolitą masę. Następnie uformować z niej zgrabne kotleciki. Wielkość kotlecików, wg upodobań. Usmażyć na rozgrzanym oleju, na średnim ogniu, po 5 minut z każdej strony.
  5. Do rukoli dodać pozostałe składniki. Do słoiczka wlać składniki dressingu wraz z przeciśniętym ząbkiem czosnku. Zamknąć słoiczek i energicznie wstrząsnąć. Dressingiem polać sałatę przed podaniem i całość wymieszać.
  6. Ciepłe bułeczki nadziewać sałatą i kotlecikiem.
Moje uwagi:
  1. Jeśli kotleciki Wam zostaną, zamroźcie je i macie następny gotowy obiad.
  2. Bułeczki z kolei świetnie sprawdzą się na kolację lub śniadanie.
  3. Taki hamburger można podać na talerzu ze sztućcami.
  4. Jeśli pogoda dopisuje, kotleciki można przygotować na grillu. Wówczas sałatka i bułeczki będą występowały jako dodatki.
  5. Kotleciki można uformować wcześniej, skropić je olejem i przechować w lodówce do momentu ich smażenia.
  6. Bułeczki również można upiec wcześniej i podgrzać je przed podaniem.

Komentarze

Popularne posty