Tosty francuskie z musem z avokado
Całkowity czas przygotowania: ok. 10 minut.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 9 złSkładniki:
- ok. 8 kromek czerstwej chałki lub innego słodkiego pieczywa
- 2 jajka
- ok. 300 ml mleka
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- olej do smażenia
- 1 avokado
- 1 kiwi
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- szczypta suszonej mięty mielonej (można pominąć ten składnik)
- Chałkę pokroić na kromki grubości ok. 1 cm.
- Jajka rozbełtać z mlekiem, cynamonem i solą.
- Kromki obtoczyć w płynie jajecznym z każdej strony.
- Następnie smażyć je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
- Przygotować mus.
- Avokado rozkroić, usunąć pestkę.
- Wydrążyć miąższ zarówno z avokado, jak i kiwi.
- Delikatnie rozdrobnić je blenderem.
- Doprawić miodem i miętą.
- A jak zrobić mięte mieloną? Suszoną mięte mielę w młynku do kawy. Przesypuję do słoiczka i dodaję do różnych potraw.
- Tosty podawać ciepłe, posmarowane musem.



Komentarze
Prześlij komentarz