Tosty francuskie z musem z avokado

Całkowity czas przygotowania: ok. 10 minut.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 9 zł

Składniki:
  •  ok. 8 kromek czerstwej chałki lub innego słodkiego pieczywa
  • 2 jajka
  • ok. 300 ml mleka
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
na mus z avokado:
  • 1 avokado
  • 1 kiwi
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • szczypta suszonej mięty mielonej (można pominąć ten składnik)
Przygotowanie:
  1.  Chałkę pokroić na kromki grubości ok. 1 cm.
  2. Jajka rozbełtać z mlekiem, cynamonem i solą.
  3. Kromki obtoczyć w płynie jajecznym z każdej strony.
  4. Następnie smażyć je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
  5. Przygotować mus.
  6. Avokado rozkroić, usunąć pestkę.
  7. Wydrążyć miąższ zarówno z avokado, jak i kiwi.
  8. Delikatnie rozdrobnić je blenderem.
  9. Doprawić miodem i miętą.
  10. A jak zrobić mięte mieloną? Suszoną mięte mielę w młynku do kawy. Przesypuję do słoiczka i dodaję do różnych potraw.
  11. Tosty podawać ciepłe, posmarowane musem.

Komentarze

Popularne posty