Syropek z mniszka lekarskiego

Całkowity czas przygotowania: 3 dni
Porcja: ok. 4 słoiczki o poj. 250 ml
Całkowity koszt: ok. 5 zł


Składniki: 

  • 500 kwiatów mniszka lekarskiego
  • 1 litr wody
  • 1 kg cukru kryształu
  • 1-2 cytryny 
  • mała laska cynamonu (można pominąć)
Przygotowanie:
  1. Należy rozpocząć od nazbierania ładnie rozwiniętych kwiatów mniszka lekarskiego, bez łodyg, z pól oddalonych od drogi i nie pryskanych nawozami.
  2. Po przyniesieniu do domu, kwiaty rozłożyć na białym papierze lub tkaninie, na ok. 3 godzinki, aby małe żyjątka opuściły kwiaty. Można zostawić też na dużych sitach. 
  3. Po tym czasie, przełożyć kwiaty do dużego, najlepiej szerokiego garnka, zalać  wodą, doprowadzić do wrzenia i pod przykryciem, na średnim ogniu, gotować 15 minut. Po czym odstawić, przykryte, na 24 godziny.
  4. Po upływie doby, należy dokładnie odcedzić powstały wywar, najlepiej przez gazę.
  5. Do wywaru wsypać cukier, dodać sok z cytryny i ew. laskę cynamonu.
  6. Na małym ogniu doprowadzić do wrzenia i gotować, ciągle mieszając ok, 2 godz., bez przykrycia.
  7. Znowu odstawić, najlepiej na całą noc. Nazajutrz ponownie gotować ok. 2 godziny na słabym ogniu.  Po godzinie gotowania sprawdzić konsystencje, wylewając troszkę syropu na spodek talerzyka. Włożyć do lodówki na 15 minut i po tym czasie sprawdzić czy syrop ma konsystencję podobną do płynnego miodu.
  8. Gotowy, gorący syrop przelać do wyparzonych słoiczków, zakręcić i odwrócić do góry dnem.
Moje uwagi:
  • Kwiaty mniszka należy zbierać w ciepły i słoneczny dzień, najlepiej do południa.
  • Osobiście  napar robię wieczorami, aby przeleżał przez noc.
  • Po upływie doby, znowu wieczorem, dodaję pozostałe składniki, gotuję i ponownie odstawiam na noc.
  • Nazajutrz, w zależności jak pozwala mi czas ,ponownie gotuję.
  • Taki syropek może stać w chłodnym miejscu nawet ponad rok.

Komentarze

Popularne posty