Słodkie cudeńko

Czas: ok. 4 godz.
Czas pieczenia: 15 minut
Porcja: blacha o wym. 25X30
Całkowity koszt: ok. 15 zł


Składniki
na ciasto kruche:
  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
na masę:
  • 400 ml mleka
  • 5 łyżek kaszy manny
  • 3 łyżki galaretki pomarańczowej
  • 200 g śmietany kremówki
  • 1/4 kurkumy
  • szczypta soli i cukru
na wierzch:
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej
  •  300 g mrożonych owoców (truskawki, borówki, malinki) lub świeże
Przygotowanie:
  1. Masło wysiekać z nożem. Następnie dodać cukier, żółtka i szybko wyrobić na jednolite ciasto.
  2. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia,  przełożyć ciasto i upiec w 180 C (termoobieg) ok. 15 minut. Ostudzić.
  3. Do gotującego się mleka wsypać szczyptę soli i cukru. Dosypać kaszę mannę, kurkumę i gotować na małym ogniu, do momentu, aż kasza napęcznieje.
  4. Trzy łyżki galaretki rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody i dodać ją do ciepłej kaszy. Dokładnie wymieszać i wystudzić.
  5. Śmietanę ubić na sztywno i połączyć z wystudzoną kaszą.
  6. Na wystudzone kruche ciasto wyłożyć gotową masę i włożyć całość do lodówki na ok. 2 godz.
  7. Galaretki rozpuścić w 800 ml gorącej wody.
  8. Owoce rozmrozić na sicie.
  9. Po upływie 2 godz. na masę wyłożyć owoce i tężejącą lekko galaretkę. Ponownie włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Moje uwagi:
  1. Ciasto na początku dość ciężko się zagniata, ale nie należy się zniechęcać.
  2. Jeśli nie lubicie kurkumy to zamieńcie ją na cynamon lub całkowicie zrezygnujcie z tych dodatków.

Komentarze

Popularne posty