Pasztet Basi

Całkowity czas przygotowania: ok. 3 godz.
Porcja: 3 duże keksówki (lub wg uznania)
Całkowity koszt: ok. 40 zł

Składniki
do gotowania:
  • 3 kg mięsa wieprzowego (1 kg boczku surowego, 1 kg karkówki, 1 kg łopatki)
  •  2 marchewki
  • 1/2 korzenia selera
  • 2 duże cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 kulek ziela angielskiego
  • 10 ziaren jałowca
  • 3 łyżki soli
  • 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
do masy pasztetowej:
  • 2 czerstwe bułki
  • 5 żółtek
  • 5 białek
  • 3 płaskie łyżeczki pieprzu czarnego
  • 2 płaskie łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 2 płaskie łyżeczki imbiru
  • sól, pieprz
  • duża garść żurawin suszonych
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki.
  2. W dużym głębokim garnku obsmażyć, na rozgrzanej oliwie, kawałki mięsa.
  3. Następnie dodać pozostałe składniki do gotowania, zalać winem i uzupełnić wodą, tak aby pokryć całkowicie mięso.
  4. Gotować pod przykryciem, na słabym ogniu, ok. 1 godziny do miękkości.
  5. Po ugotowaniu wycedzić całość na sito. Wyjąć liście laurowe.
  6. W wywarze z gotowania namoczyć czerstwe bułki, a następnie odcisnąć.
  7. Wystudzone mięso i warzywa zmielić trzykrotnie w maszynce.
  8. Powstałą masę wymieszać ręcznie z żółtkami, pieprzem, namoczonymi bułkami, gałką i imbirem.
  9. Na koniec ubić białko z jajek i wmieszać do masy.
  10. Dosypać również żurawinę i całość dokładnie połączyć.
  11. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.
  12. Foremki (keksówki) posmarować tłuszczem i wysypać bułka tartą.
  13. Przygotowaną masę pasztetową nałożyć do foremek, do mniej więcej 2/3 ich objętości.
  14. Zapiekać w kąpieli wodnej około 1 godziny, w 200 C termoobieg.
  15. Góra pasztetu powinna ładnie się zrumienić.
  16. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i pozostawić do wystudzenia.

Komentarze

Popularne posty