Miseczki chlebowe

Całkowity czas przygotowania: ok. 2-3 godz.
Porcja: 3 małe chlebki
Całkowity koszt: ok. 5-6 zł

Składniki:
  • 250 g mąki pszennej typ. 500
  • 250 g mąki z pełnego przemiału (typ 1850)
  • 25 g świeżych drożdży
  •  1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • ok. 320 ml letniej wody
Przygotowanie:
  1. Należy zacząć od sporządzenia rozczynu. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 100 ml letniej wody ( z tych 320 ) i 60 g mąki pszennej zw.( z tych 250). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować i lekko podrośnie. 
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część wody i mąki oraz pozostałe składniki. Wymieszać i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać ok. 10 minut, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.  
  3. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
  4. Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 3 części.
  5.  Z każdej części formować okrągły bochenek:
  6.  



    Każdą część rozwałkować na okrągły kształt.





     




     



    Zbierać brzegi do środka tworząc z nich sakiewkę i zlepiając ich ze sobą. Delikatnie rozplaszczyć ręką.










    Tę samą czynność powtórzyć jeszcze raz, ale tym razem nie rozplaszczać.







Odwrócić na drugą stronę i ostatecznie nadać kształt bochenkowi.
Uformowane chlebki należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Należy również zachować odstępy między chlebkami. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia.


Moje rady:
  1. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie potrzeba delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo.
  2. Aby sprawdzić, czy bochenek już się upiekł, wyjąć jeden z piekarnika i postukać po dole. Jeśli będzie wydobywał się głuchy odgłos i spód będzie twardy, znak, że chlebek jest gotowy.
  3. Jeśli nie macie mąki z pełnego przemiału, możecie zastąpić ją mąką pszenną razową lub zwykłą pszenną. Jednak należy wtedy dopasować ilość wody.









Komentarze

Popularne posty