Miseczki chlebowe
Całkowity czas przygotowania: ok. 2-3 godz.
Porcja: 3 małe chlebki
Całkowity koszt: ok. 5-6 złSkładniki:
- 250 g mąki pszennej typ. 500
- 250 g mąki z pełnego przemiału (typ 1850)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
- ok. 320 ml letniej wody
- Należy zacząć od sporządzenia rozczynu. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać 100 ml letniej wody ( z tych 320 ) i 60 g mąki pszennej zw.( z tych 250). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować i lekko podrośnie.
- Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałą część wody i mąki oraz pozostałe składniki. Wymieszać i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać ok. 10 minut, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
- Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz. Powinno podwoić swoją objętość.
- Wyrośnięte ciasto przekłuć nożem, wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką i podzielić na 3 części.
- Z każdej części formować okrągły bochenek:
-
Każdą część rozwałkować na okrągły kształt.
Zbierać brzegi do środka tworząc z nich sakiewkę i zlepiając ich ze sobą. Delikatnie rozplaszczyć ręką.
Tę samą czynność powtórzyć jeszcze raz, ale tym razem nie rozplaszczać.
Odwrócić na drugą stronę i ostatecznie nadać kształt bochenkowi.
Uformowane chlebki należy przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Należy również zachować odstępy między chlebkami. Upiec w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg) ok. 30 minut. Po upieczeniu odstawić na kratkę do wystudzenia.
Moje rady:
- Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie jednolite i zacznie odchodzić od ręki. Jeśli zajdzie potrzeba delikatnie podsypywać mąką, ale nie za dużo.
- Aby sprawdzić, czy bochenek już się upiekł, wyjąć jeden z piekarnika i postukać po dole. Jeśli będzie wydobywał się głuchy odgłos i spód będzie twardy, znak, że chlebek jest gotowy.
- Jeśli nie macie mąki z pełnego przemiału, możecie zastąpić ją mąką pszenną razową lub zwykłą pszenną. Jednak należy wtedy dopasować ilość wody.






Komentarze
Prześlij komentarz