Mazurek fantazja

Całkowity czas przygotowania: 1,5-2 godz.
Porcja: ok. tarta o śr. około 25 cm
Całkowity koszt:ok. 15 zł

Składniki
na ciasto kruche:
  • 270 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 120 g masła
  • 1 jajko
na ciasto ptysiowe:
  • 50 g masła
  • 60 g mąki pszennej
  • 2 jajka
na masę:
  • 200 g kremówki
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 łyżka cukru
pozostałe:
  • ok. 100 g owoców mrożonych (borówki, wiśnie, lub inne)
Przygotowanie:
  1. Mrożone owoce wyłożyć na sitka, aby rozmarzły i ociekły z soku. 
  2. Przesianą mąkę połączyć z cukrem pudrem. Dodać zimne masło. Wysiekać nożem na kruszonkę. Usypać kopczyk, zrobić dołek i wbić jajko. Wyrobić jednolite, kruche ciasto. Włożyć do woreczka i schłodzić w lodówce ok. 1/2 godziny.
  3. Po tym czasie, ciastem wyłożyć okrągłą formę na tartę, o śr. ok. 25 cm, posmarowaną masłem i posypaną bułką tartą. Nakłóć widelcem i ponownie schłodzić w lodówce. 
  4. Przygotować ciasto ptysiowe.
  5. Masło roztopić we wrzącej wodzie na słabym ogniu. 
  6. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę, ponownie położyć na ogień i szybko wyrobić drewnianą łyżką lub mikserem.
  7. Zdjąć z ognia, mieszając, delikatnie schłodzić. Następnie wbić jajka i wyrobić na jednolitą masę.
  8. Schłodzoną masę nałożyć do szprycy.
  9. Ciasto kruche wyjąć z lodówki i szprycą wykonać szachownicę z ciasta ptysiowego na spodzie ciasta kruchego. 
  10. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 C (termoobieg) na ok. 30 minut. Ciasto powinno się zezłocić, a ptysiowe dodatkowo wyrosnąć, jak na karpatkę.
  11. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wyjąć z formy lub w niej pozostawić (jeśli jest szklana).
  12. Przygotować masę.
  13. Śmietankę ubić na sztywno z dodatkiem cukru. Mniej więcej w połowie ubijania dodać serka mascarpone i dalej ubijać. 
  14. Na ciasto, w dołki, poukładać część owoców. 
  15. Śmietankę nabić do szprycy i fantazyjnie ozdobić nią wierzch mazurka.
  16. Udekorować pozostałymi owocami.
  17. Posypać np. zmieloną, suszoną mięta.











Komentarze

Popularne posty