Makaron ze szparagami

Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:
  • ok. 200 g makaronu wstążki
  • 200 g zielonych szparagów
  • 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej
  • 1/2 kieliszka wódki
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Plasterki salami lub szynki parmeńskiej pokroić w cienkie paseczki.
  2. Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i pokroić w słupki ok. 1,5-2 cm.
  3.  Na rozgrzanej patelni podsmażyć salami lub szynkę.
  4. Dodać szparagi i masło.
  5. Chwilkę poddusić razem, tak aby szparagi pokryły się masełkiem.
  6. Wlać wódkę, zamieszać i odparować.
  7. Następnie całość podlać wodą, mniej więcej ok. 100 ml. Przykryć patelnię i dusić ok. 5  minut.
  8. W tym czasie ugotować makaron na al dente.
  9. Odkryć patelnię, wlać śmietanę i  lekko ją zredukować. Co jakiś czas zamieszać. Sprawdzić czy szparagi są już al dente. Doprawić solą i pierzem.
  10. Odcedzony makaron połączyć na patelni z sosem. Dokładnie wymieszać, aby sos całkowicie pokrył makaron i dodatki.
  11. Podawać od razu z dodatkiem parmezanu.

Komentarze

Popularne posty