Makaron ze szparagami
Całkowity czas przygotowania: ok. 20 minut.
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 złSkładniki:
- ok. 200 g makaronu wstążki
- 200 g zielonych szparagów
- 6 plasterków salami lub szynki parmeńskiej
- 1/2 kieliszka wódki
- 100 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
- Plasterki salami lub szynki parmeńskiej pokroić w cienkie paseczki.
- Szparagi umyć, oderwać zdrewniałe końce i pokroić w słupki ok. 1,5-2 cm.
- Na rozgrzanej patelni podsmażyć salami lub szynkę.
- Dodać szparagi i masło.
- Chwilkę poddusić razem, tak aby szparagi pokryły się masełkiem.
- Wlać wódkę, zamieszać i odparować.
- Następnie całość podlać wodą, mniej więcej ok. 100 ml. Przykryć patelnię i dusić ok. 5 minut.
- W tym czasie ugotować makaron na al dente.
- Odkryć patelnię, wlać śmietanę i lekko ją zredukować. Co jakiś czas zamieszać. Sprawdzić czy szparagi są już al dente. Doprawić solą i pierzem.
- Odcedzony makaron połączyć na patelni z sosem. Dokładnie wymieszać, aby sos całkowicie pokrył makaron i dodatki.
- Podawać od razu z dodatkiem parmezanu.



Komentarze
Prześlij komentarz