Królik z sałatką z czerwonej kapusty


Składniki
na królika:
  • 1 królik
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • Szczypta ziaren kminku
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • ok. 150 ml oleju
  • sól, pieprz 
na sałatkę:
  • 300 g ziemniaków sałatkowych
  • 300 g czerwonej kapusty
  • pęczek szczypiorku
  • garść rukoli
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 3  łyżki oliwy
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  1. Tuszkę z królika podzielić na części. Włożyć do dużej miski.
  2. Przygotować marynatę. Ocet balsamiczny połączyć z olejem, tymiankiem, kminkiem, solą, pieprzem i pokrojonym w plasterki czosnkiem. Dokładnie wymieszać.
  3. Marynatą pokryć królika. Odstawić do zamarynowania na 2 godz. a najlepiej na całą noc.
  4. Po tym czasie, królika solidnie obsmażyć na rozgrzanej oliwie, w głębokiej patelni. Podlać wodą, lub bulionem tak, aby sięgała mniej więcej do połowy mięsa. Przykryć i na średnim ogniu dusić około 1 godz., do momentu, aż królik będzie miękki. Co jakiś czas, polewać mięso powstającym sosem, z duszenia królika.
  5. W między czasie przygotować sałatkę.
  6. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i pokroić w grubą kostkę.
  7. Kapustę poszatkować i zalać na 10 minut wrzącą wodą. Po tym czasie odcedzić.
  8. Ziemniaki wraz z kapusta przełożyć do miski. Przestudzić.
  9. Dodać rukolę i posiekany szczypiorek.
  10. Przygotować dressing. 
  11. Ocet balsamiczny połączyć z miodem. Stopniowo dolewać oliwy, mieszając, aż powstanie emulsja. Doprawić solą i pieprzem.
  12. Sosem polać składniki sałatki i całość wymieszać. Ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.
  13. Gotowego królika podawać polanym sosem z duszenia, z sałatką z czerwonej kapusty.

Komentarze

Popularne posty