Keks z kaszy manny


Całkowity czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: keksówka (10X30)
Całkowity koszt: ok.6 zł

Składniki:
  •  225 kaszy manny (semoliny)
  • 50 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 225 ml mleka
  • 125 ml oleju
  • 80 g mieszanki suszonych owoców
Przygotowanie:
  1. W jednej misce wymieszać kasze z kurkumą, cynamonem i proszkiem do pieczenia.
  2. W drugiej misce rozpuścić cukier w mleku.
  3. Następnie miksując, wsypywać stopniowo suche składniki do mleka, na przemian z olejem.
  4. Ubijać około 5 minut, aż masa nabierze puszystości.
  5. Na końcu wsypać suszone owoce i zamieszać.
  6. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia i przelać masę.
  7. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez ok. 40 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy jest już gotowe.
  8. Po upieczeniu wyjąć z formy i ostudzić.
  9. Ozdobić cukrem pudrem.

Komentarze

Popularne posty