Babka kokosowa

Całkowity czas przygotowania: ok. 45 minut
Porcja: ok. średnia forma kominkowa
Całkowity koszt: ok. 8 zł

Składniki
na ciasto:
  • 100 g mąki tortowej
  • 100 g cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/3 szkl. kwaśnej śmietany
  • 140 g wiórków kokosowych
  • 1/2 łyżeczki suszonej, zmielonej mięty (można pominąć)
na syrop cytrynowy:
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 łyżek wody
pozostałe:
  • cukier puder do posypania lub inne ozdoby
Przygotowanie:
  • Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę.
  • Stopniowo dodać jajka i dalej ubijać.
  • Wsypać mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wiórki kokosowe i mięte.
  • Wlać śmietanę.
  • Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto.
  • Formę kominkową do babki wysmarować masłem i posypać bułką tartą.
  • Przełożyć do niej gotowe ciasto.
  • Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) przez około 30 minut.
  • Sprawdzić patyczkiem, czy babka się upiekła.
  • Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odczekać 5 minut i dopiero wyjąć z foremki.
  • Przygotować syrop cytrynowy.
  • W garnku zmieszać składniki syropu, doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotować, aż cukier się całkowicie roztopi. 
  • Ciepłym syropem polać jeszcze ciepłe ciasto.
  • Udekorować cukrem pudrem lub dowolnie inną formą.


Komentarze

Popularne posty