Zupa pomidorowa

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut.
Porcja: ok. 4 porcje
Całkowity koszt: ok. 5 zł

Składniki:
  • 400 g pomidorów z puszki (w sezonie świeżych)
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 500 ml bulionu
  •  1 cebulka
  • 1 płaska łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz, ewentualnie cukier do smaku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany kremówki
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
  1. Posiekaną cebulkę zeszklić w garnku na rozgrzanym oleju.
  2. Dodać pomidorki z puszki i koncentrat. Zamieszać i lekko przesmażyć.
  3. Zalać bulionem, doprawić oregano, solą i pieprzem.
  4. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut.
  5. Po tym czasie zupę zdjąć z palnika i zmiksować.
  6. Ponownie postawić na ogień, dodać śmietanki i doprowadzić do wrzenia na słabym ogniu.
  7. Doprawić do smaku.
  8. Podawać z ryżem lub drobnym makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Komentarze

Popularne posty