Wiosenne nuggetsy

Czas przygotowania: ok. 25 minut
Marynowanie: 2 godziny
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt: ok. 15 zł

Składniki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do smażenia
  • pokruszone płatki kukurydziane
na marynatę do mięsa:
  • ok. 50 ml oliwy z oliwek lub innej
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżka płynnego miodu
  •  1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól, pieprz
na sałatkę:
  • 3 garści sałaty rukoli
  • 2 łyżki startego sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 1 łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  1. Mięso umyć i osuszyć. Pokroić na mniejsze kawałki wg uznania.
  2. Każdy kawałek mięsa delikatnie rozbić tłuczkiem.
  3. Składniki marynaty dokładnie połączyć ze sobą i obtoczyć w niej pokrojone mięso. Odstawić do lodówki na 2 godz. do zamarynowania.
  4. Przygotować dressing do sałatki.
  5. Oliwę z oliwek połączyć z octem balsamicznym, musztardą, miodem, doprawić solą i pieprzem.
  6. Rukolę przed podaniem polać sosem i posypać startą mozzarellą. Delikatnie przemieszać.
  7. Zamarynowane mięso przemieszać jeszcze raz w marynacie i każdy kawałek obtoczyć w płatkach kukurydzianych.
  8. Każdy kawałek obsmażyć na rozgrzanym oleju około 4 minuty z każdej strony. Jeden przekroić i sprawdzić czy są dosmażone do środka.
  9. Odsączyć w razie potrzeby z tłuszczu na ręczniku papierowym.
  10. Gotowe kotleciki podawać na sałatce z rukoli.

Komentarze

Popularne posty