Owsiane ciasteczka z fantazją

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 15 ciasteczek
Całkowity koszt: ok. 10 zł

Składniki:
  • 1 szklanka suszonych żurawin
  • 1 szklanka pokruszonej czekolady z orzechami
  • ok. 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 1 szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 szklanka fasolki czerwonej z puszki
  • 1 jajo
  • 1 białko jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 łyżki dowolnego soku owocowego
  • szczypta soli
  • szczypta imbiru
Przygotowanie:
  1. Sok owocowy podgrzać i zalać nim suszoną żurawinę. Odstawić, aby nasiąknęły.
  2. Fasolkę odsączyć z puszki, a następnie ją opłukać.
  3. W dużej misce wymieszać mąkę, sodę, płatki owsiane, sól, imbir i czekoladę.
  4. Odcedzoną fasolkę zmiksować blenderem na papkę. Dodać jajko, cukier i ciągle miksując stopniowo wlewać olej. 
  5. Mieszankę fasolową połączyć dokładnie z suchymi składnikami, odsączonymi żurawinami i ubitym na sztywno białkiem.
  6. Nakładać ciasto łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując między ciasteczkami odstępy.
  7. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) około 15 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.

Komentarze

Popularne posty