Mini naleśniczki z owocami

Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 12 naleśniczków
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki
na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 500
  • 250 g maślanki
  • 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
na mus owocowy:
  • ok. 300 g malin mrożonych lub innych owoców
  • 2 łyżki miodu płynnego lub cukru
bita śmietana:
  • 250 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
  1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą mikserem.
  2. Odstawić na 10 minut.
  3. W tym czasie przygotować mus.
  4. Owoce przełożyć do garnka, podlać niewielką ilością wody, dodać cukier i gotować na słabym ogniu, aż puszczą sok, a cukier roztopi się. Następnie zmiksować, ale tak, aby część owoców pozostała w całości.
  5. Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno z dodatkiem cukru.
  6. Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju i łyżką nakładać porcję ciasta.
  7. Smażyć ok. 1 minuty z każdej strony, do momentu, aż placuszki się zarumienią.
  8. Usmażone naleśniczki podawać z musem i bitą śmietaną.

Komentarze

Popularne posty