Leniwe z zeszytu mamy

Czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 50 kluseczek
Całkowity koszt: ok. 5 zł

Składniki:
  • 500 g chudego twarogu
  • 200 g mąki krupczatki typ 450
  • 2 jaja
  • masło do okraszenia
  • powidła śliwkowe
Przygotowanie:
  1. Serek rozdrobnić w misce widelcem.
  2. Dodać do niego same żółtka i dokładnie rozetrzeć, najlepiej drewnianą pałką, na gładką masę.
  3. Białka ubić na sztywną pianę.
  4. Do utartej wcześniej masy serowej, dodać mąkę i ubite białka. Wymieszać najpierw łyżką, a potem wyrobić rękoma na gładką, zwartą masę.
  5. Ciasto wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Uformować wałeczki, z których następnie kroić skośne kluski.
  6. Do wrzącej, osolonej wody wrzucać stopniowo kluski. Gdy wypłyną na górę, gotować jeszcze ok. 3 minuty na średnim ogniu.
  7. Podawać od razu, polane roztopionym masłem, np. w towarzystwie powideł śliwkowych.
Moje rady:
  1. Jeśli masa będzie zbyt sucha, można dodać odrobinę śmietany. 
  2. Z kolei jeśli będzie zbyt lepka, dosypać odrobinę mąki.
  3. Nie należy jednak przesadzać ze zbyt dużą ilością mąki w trakcie wyrabiania i kształtowania wałeczków.

Komentarze

Popularne posty