Błyskawiczna szarlotka

Całkowity czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: forma na tartę o średnicy ok. 20 cm
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 litrowy słoik gotowych jabłek na szarlotkę
  • 2 łyżki galaretki cytrynowej
  • 6 średniej wielkości jabłek
  • cynamon mielony
  • cukier kryształ do posypania, najlepiej brązowy
  • 2 łyżki płynnego miodu
Przygotowanie:
  1. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Wyciąć z niego koło większe niż średnica tarty, tak aby można było obłożyć nim brzegi formy.
  2. Ciastem wyłożyć formę (nie trzeba jej natłuszczać). Podziurkować widelcem.
  3. Zapiec 10 minut w piekarniku nagrzanym do 200 C (termoobieg).
  4. Gotowe jabłka przełożyć do garnka, jeśli trzeba doprawić cukrem i cynamonem do smaku. Doprowadzić do wrzenia i wsypać galaretkę. Krótko podgotować, mieszając, aby galaretka rozpuściła się.
  5. Jabłka oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w talarki.
  6. Pulpę jabłkową wyłożyć na podpieczone ciasto francuskie.
  7. Na wierzchu rozłożyć wokoło, dachówkowo plasterki jabłek. 
  8. Posypać cynamonem i cukrem.
  9. Zapiekać dalej w piekarniku w 200 C (termoobieg) ok. 2o minut.
  10. Upieczoną szarlotkę, jeszcze ciepłą polać miodem.
  11. Gotowa szarlotka powinna odstać, aby stężała.

Komentarze

Popularne posty