Bułeczki z otrębami prosto z kamienia

Czas przygotowania: ok. 2 godz.
Porcja: ok. 10 bułeczek
Całkowity koszt: ok. 4 zł

Składniki:
  • 400 g mąki pszennej typ 500
  • 2 łyżki otrąb żytnich lub pszennych
  • odrobina cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 15 g świeżych drożdży
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 175 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka oliwy z oliwek lub innej
Przygotowanie: 
Należy zacząć od sporządzenia rozczynu. Drożdże rozetrzeć z odrobiną cukru. Dodać ciepłe mleko i 50 g mąki ( z tych 400 g ). Odstawić w ciepłe miejsce na ok. 15 minut, aż rozczyn zacznie pracować i lekko podrośnie.


Tak wygląda aktywny rozczyn po 15 minutach. Do wyrośniętego rozczynu dodać wodę, sól, olej, otręby i pozostałą część mąki. Wymieszać i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką. Wyrabiać ok. 10 minut, do momentu, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.




Tak powinno wyglądać ciasto po wyrobieniu. Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1-1,5 godz. Powinno podwoić swoją objętość.






Pięknie wyrośnięte ciasto przekłuć nożem i wyłożyć na stolnicę oprószoną mąką.






 Uformować z niego wałek na taką długość, aby mniej więcej powstało z niego 10 bułeczek.







Podzielić wałek na 10 części. Z każdej części uformować kulę, zbierając brzegi do środka, jakby tworząc sakiewkę. Zlepić zebrane brzegi i ostatecznie uformować kule.






Tak mniej więcej powinno wyglądać formowanie bułeczek.








Uformowane bułeczki należy odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Dla ułatwienia blat podsypać mąką, aby bułki nie przywarły. Należy również zachować odstępy między bułkami.







 Wyrośnięte bułeczki delikatnie naciąć.posmarować wodą i posypać np. płatkami owsianymi. Do piekarnika włożyć kamień do pieczenia i rozgrzać piekarnik do 210 C (bez termoobiegu).






 Bułeczki przełożyć ostrożnie na kamień, zachowując odstępy i zapiekać w 200 C (temp. może sama opaść podczas ich przekładania) ok. 15 minut, aż się przyrumienią. Upieczone odstawić do wystudzenia.






Moje uwagi:
  1. Bułeczki można upiec na zwykłej blasze. Wówczas uformowane bułeczki od razu układać na natłuszczonej  lub wyłożonej papierem do pieczenia blasze, na której będą się piekły, zachowując między nimi odstępy. Przykryć blachę z bułeczkami ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Następnie naciąć, posmarować wodą i posypać.
  2. Piekarnik wówczas wystarczy nagrzać do 200 C (bez termoob.) i zapiekać ok. 15 minut.

Komentarze

Popularne posty