Babeczki z "żelkami"

Czas przygotowania: ok. 40 minut
Porcja: ok. 12 babeczek
Całkowity koszt: ok. 6 zł

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej
  • 3 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100 g rodzynek (żelki ;-))
  • 2 garści słonecznika łuskanego
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego greckiego
  • 2 łyżki białego twarożku
  • 1/3 szklanki soku jabłkowego lub innego, ew. mleka
  •  2 średniej wielkości jabłka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • cukier puder do posypania
  • dowolne otręby
Przygotowanie:
  1. W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, cynamon, sól, proszek do pieczenia i słonecznik. Dodać serek, olej i najlepiej rękoma wyrobić na lekką kruszonkę.
  2. Następnie dodać obrane i starte na dużych oczkach jabłka oraz rodzynki.
  3. W osobnym naczyniu połączyć jogurt, z jajkiem i sokiem jabłkowym.
  4. Do suchych składników wlać mieszankę jogurtową. Wszystko dokładnie wymieszać, na jednolite ciasto.
  5. Formę na muffinki lekko natłuścić i posypać dowolnymi otrębami.
  6. Każdą foremkę do pełna napełnić ciastem.
  7. Upiec w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 20-30 minut. Sprawdzić patyczkiem czy są już gotowe.
  8.  Po upieczeniu lekko przestudzone wyciągnąć z foremek i posypać cukrem pudrem.


Komentarze

Popularne posty