Zupa krem-gruszkowa





Całkowity czas przygotowania: ok. 30 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki:
  • 500 ml bulionu wołowego
  • 4-5 gruszek z zalewy
  • 1 cebula szalotka
  • 1 gałązka selera naciowego
  • 30 ml białego wina
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 50 g sera pleśniowego
  • 100 ml soku z pod gruszek
  • 2 garści ryżu
  • szczypta suszonej bazylii
  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
na chipsy z selera:
  • 1 średniej wielkości seler
  • olej ryżowy (może być inny)
Przygotowanie:
  1. Cebulkę obrać i drobno posiekać. 
  2. Seler drobno pokroić.
  3. W dość dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej krótko cebulkę i seler, dodając bazylię, która pod wpływem smażenia wydobędzie swój cały aromat.
  4. Następnie całość podlać winem i odparować.
  5. Wlać bulion, sok z pod gruszek, dorzucić gruszki i ryż. Przykryć i gotować około 15 minut, aż ryż zmięknie.
  6. Po ugotowaniu  zawartość garnka zmiksować na gładki krem.
  7. Ponownie postawić na ogień, dodać rozdrobniony ser i powoli wlać śmietanę.
  8. Mieszać na słabym ogniu, do momentu, aż ser całkowicie się roztopi.
  9. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  10. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, można rozrzedzić go wodą, do konsystencji, która najbardziej Wam odpowiada.
  11. Przygotować chipsy z selera.
  12. Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie talarki.
  13. Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
  14. Odsączyć z tłuszczu na papierze.
  15. Podawać z chipsami z selera, posypane natką pietruszki.
Moje uwagi:
  1. Zupę oczywiście można przyrządzić ze świeżych gruszek.
  2. Wówczas oczyszczone gruszki wrzucić do bulionu. Podczas gotowania wydobędą z siebie sok, który dodaliśmy ze słoja.
  3. Można dodać dla smakowitości szczyptę mielonych goździków i odrobinę cukru dla słodyczy. Goździki bo były w zalewie i cukier też ;-).
  4. Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej ;-). A więc zapraszam do eksperymentów.

 


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty