Zupa krem-gruszkowa
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 10 złSkładniki:
- 500 ml bulionu wołowego
- 4-5 gruszek z zalewy
- 1 cebula szalotka
- 1 gałązka selera naciowego
- 30 ml białego wina
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
- 50 g sera pleśniowego
- 100 ml soku z pod gruszek
- 2 garści ryżu
- szczypta suszonej bazylii
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średniej wielkości seler
- olej ryżowy (może być inny)
- Cebulkę obrać i drobno posiekać.
- Seler drobno pokroić.
- W dość dużym garnku rozgrzać oliwę i zeszklić na niej krótko cebulkę i seler, dodając bazylię, która pod wpływem smażenia wydobędzie swój cały aromat.
- Następnie całość podlać winem i odparować.
- Wlać bulion, sok z pod gruszek, dorzucić gruszki i ryż. Przykryć i gotować około 15 minut, aż ryż zmięknie.
- Po ugotowaniu zawartość garnka zmiksować na gładki krem.
- Ponownie postawić na ogień, dodać rozdrobniony ser i powoli wlać śmietanę.
- Mieszać na słabym ogniu, do momentu, aż ser całkowicie się roztopi.
- Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Jeśli krem będzie zbyt gęsty, można rozrzedzić go wodą, do konsystencji, która najbardziej Wam odpowiada.
- Przygotować chipsy z selera.
- Seler obrać, umyć, osuszyć i pokroić na cienkie talarki.
- Usmażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor.
- Odsączyć z tłuszczu na papierze.
- Podawać z chipsami z selera, posypane natką pietruszki.
- Zupę oczywiście można przyrządzić ze świeżych gruszek.
- Wówczas oczyszczone gruszki wrzucić do bulionu. Podczas gotowania wydobędą z siebie sok, który dodaliśmy ze słoja.
- Można dodać dla smakowitości szczyptę mielonych goździków i odrobinę cukru dla słodyczy. Goździki bo były w zalewie i cukier też ;-).
- Wszystko zależy od Waszej inwencji twórczej ;-). A więc zapraszam do eksperymentów.



Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuń