Walentynkowe serduszka

Całkowity czas przygotowania:1 godz.
Porcja: ok. 30 sztuk 
Całkowity koszt:ok. 10 zł

Składniki:
  • 175 g mąki pszennej
  • 75 g mielonych migdałów
  • 75 g cukru kryształu
  • 175 g masła
  • 1 łyżka przyprawy do sernika
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 50 g drobnego cukru
  • dżem truskawkowy
Przygotowanie:
  1. Do miski wsypać mąkę, sól, migdały oraz cukier. 
  2. Dodać masło posiekane na drobne kawałki.
  3. Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto na obsypanej stolnicy mąką.
  4. Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 20 minut.
  5. Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.
  6. Każdą część rozwałkować na gr. ok. 3 mm i wykrawać foremką serduszka.
  7. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
  8. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
  9. Uwaga: ciasteczka po upieczeniu są dość delikatne, dlatego należy je ostrożnie przekładać z blachy.
  10. W miseczce połączyć 50 g cukru z 2 łyżkami cukru pudru i w takiej mieszance obtoczyć jeszcze lekko ciepłe serduszka.
  11. Przed podaniem udekorować dżemem truskawkowym.

Komentarze

Popularne posty