Walentynkowe serduszka
Całkowity czas przygotowania:1 godz.
Porcja: ok. 30 sztuk
Całkowity koszt:ok. 10 złSkładniki:
- 175 g mąki pszennej
- 75 g mielonych migdałów
- 75 g cukru kryształu
- 175 g masła
- 1 łyżka przyprawy do sernika
- szczypta soli
- 2 łyżki cukru pudru
- 50 g drobnego cukru
- dżem truskawkowy
- Do miski wsypać mąkę, sól, migdały oraz cukier.
- Dodać masło posiekane na drobne kawałki.
- Wszystko razem wyrobić na jednolite ciasto na obsypanej stolnicy mąką.
- Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 20 minut.
- Po tym czasie ciasto podzielić na 3 części.
- Każdą część rozwałkować na gr. ok. 3 mm i wykrawać foremką serduszka.
- Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując małe odstępy.
- Piec w nagrzanym piekarniku do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut, aż ciasteczka nabiorą złocistego koloru.
- Uwaga: ciasteczka po upieczeniu są dość delikatne, dlatego należy je ostrożnie przekładać z blachy.
- W miseczce połączyć 50 g cukru z 2 łyżkami cukru pudru i w takiej mieszance obtoczyć jeszcze lekko ciepłe serduszka.
- Przed podaniem udekorować dżemem truskawkowym.



Komentarze
Prześlij komentarz