Torcik czekoladowo-kawowy

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: ok. 8 porcji
Całkowity koszt:ok. 15 zł

Składniki
na ciasto:
  • 188 g mąki pszennej
  • 15 g kakao
  • 112 g masła
  • 25 g cukru
  • 1 jajko
  • szczypta soli
na krem:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 3oo ml śmietany 30 %
  • 2 łyżki mocnego naparu kawowego 
  • 2 łyżki cukru
dekoracja:
  • 100 g czekolady deserowej
  • 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
  1. Mąkę przesiać do miski z kakao.
  2. Dodać masło, sól i wysiekać do konsystencji kruszonki.
  3. Usypać kopczyk i dodać jajko.
  4. Całość zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 30 minut.
  5. W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
  6. Zaparzyć mocną kawę i ostudzić.
  7. Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na krążek o średnicy ok. 20 cm.
  8. Upiec na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut.
  9. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  10. Przygotować krem. Ubić kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając dodawać przestudzoną czekoladę i kawę.
  11. Kremem przełożyć ostudzone blaty.
  12.  Udekorować polewą czekoladową. Mianowicie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodając w razie potrzeby, stopniowo 2 łyżki mleka.

Komentarze

Popularne posty