Torcik czekoladowo-kawowy
Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: ok. 8 porcji
Całkowity koszt:ok. 15 złSkładniki
na ciasto:
- 188 g mąki pszennej
- 15 g kakao
- 112 g masła
- 25 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 100 g gorzkiej czekolady
- 3oo ml śmietany 30 %
- 2 łyżki mocnego naparu kawowego
- 2 łyżki cukru
- 100 g czekolady deserowej
- 2 łyżki mleka
- Mąkę przesiać do miski z kakao.
- Dodać masło, sól i wysiekać do konsystencji kruszonki.
- Usypać kopczyk i dodać jajko.
- Całość zagnieść na jednolite ciasto. Włożyć do woreczka i odstawić do lodówki na 30 minut.
- W tym czasie rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej i odstawić do ostudzenia.
- Zaparzyć mocną kawę i ostudzić.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą część rozwałkować na krążek o średnicy ok. 20 cm.
- Upiec na blasze w piekarniku nagrzanym do 180 C (termoobieg) ok. 10 minut.
- Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
- Przygotować krem. Ubić kremówkę na sztywno z dodatkiem cukru. Ubijając dodawać przestudzoną czekoladę i kawę.
- Kremem przełożyć ostudzone blaty.
- Udekorować polewą czekoladową. Mianowicie rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę, dodając w razie potrzeby, stopniowo 2 łyżki mleka.



Komentarze
Prześlij komentarz