Tarta ziemniaczana


Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 8 zł

Składniki:
  •  1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 300 g pieczarek
  • 1 mały koncentrat pomidorowy
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • ok. 6 plasterków dowolnej wędliny
  • ok. 1o plastrów sera żółtego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
  • 4 marynowane czerwone papryki
  • 1 łyżka szczypiorku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka suszonego majeranku 
  • szczypta suszonego oregano.
Przygotowanie:
  1. Obrane ziemniaki i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z kolei czosnek i cebulkę na małych. Wszystkie składniki razem połączyć i w razie potrzeby dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
  2. Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane jajko, majeranek i doprawić solą i pieprzem.
  3. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego masę ziemniaczaną wyrównując powierzchnie. Skropić delikatnie olejem i włożyć do piekarnia nagrzanego do 200 C (termoobieg) na 15 minut.
  4. Po tym czasie wyjąć z piekarnika. wierzch ziemniaków posmarować przecierem pomidorowym (jeśli jest zbyt kwaśny, można wcześniej doprawić go do smaku, wg upodobania). Na przecier poukładać plastry wędliny, a na samą górę plastry sera. 
  5. Wierzch posypać suszonym oregano.
  6. Z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż ser ładnie się stopi i przybierze złoto-brązowy kolor.
  7. Podawać z sosem jogurtowym.
Sos jogurtowy:
  1. Wymieszać ze sobą 2 łyżki jogurtu z łyżką majonezu. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
  2. Wmieszać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i posiekany szczypiorek.
Moje rady:
W sezonie oczywiście, zamiast koncentratu, polecam ułożyć pokrojone w plastry świeże pomidory.


Komentarze

Popularne posty