Tarta ziemniaczana
Czas przygotowania: ok. 1 godz.
Porcja: ok. 5 porcji
Całkowity koszt: ok. 8 złSkładniki:
- 1 kg mączystych ziemniaków
- 1 jajko
- 300 g pieczarek
- 1 mały koncentrat pomidorowy
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- ok. 6 plasterków dowolnej wędliny
- ok. 1o plastrów sera żółtego
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 4 marynowane czerwone papryki
- 1 łyżka szczypiorku
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka suszonego majeranku
- szczypta suszonego oregano.
- Obrane ziemniaki i pieczarki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Z kolei czosnek i cebulkę na małych. Wszystkie składniki razem połączyć i w razie potrzeby dokładnie odcisnąć z nadmiaru wody.
- Do masy ziemniaczanej dodać roztrzepane jajko, majeranek i doprawić solą i pieprzem.
- Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i przełożyć do niego masę ziemniaczaną wyrównując powierzchnie. Skropić delikatnie olejem i włożyć do piekarnia nagrzanego do 200 C (termoobieg) na 15 minut.
- Po tym czasie wyjąć z piekarnika. wierzch ziemniaków posmarować przecierem pomidorowym (jeśli jest zbyt kwaśny, można wcześniej doprawić go do smaku, wg upodobania). Na przecier poukładać plastry wędliny, a na samą górę plastry sera.
- Wierzch posypać suszonym oregano.
- Z powrotem wstawić do piekarnika i zapiekać jeszcze ok. 10 minut, aż ser ładnie się stopi i przybierze złoto-brązowy kolor.
- Podawać z sosem jogurtowym.
- Wymieszać ze sobą 2 łyżki jogurtu z łyżką majonezu. Doprawić solą, pieprzem i papryką.
- Wmieszać pokrojoną w kostkę marynowaną paprykę i posiekany szczypiorek.
W sezonie oczywiście, zamiast koncentratu, polecam ułożyć pokrojone w plastry świeże pomidory.




Komentarze
Prześlij komentarz