Stek z sosem pesto, fasolką szparagową i chapati

Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 15 zł

Składniki
na steki:
  • 3 steki z karkówki gr. ok. 1 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina 
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 listki laurowe
  • sól, pieprz 
  • 200 g mrożonej fasolki szparagowej-może być mieszana- żółta i zielona(w sezonie świeżej)
  • 3 listki sałaty lodowej
na sos pesto:
  • 3 łyżki pesto
  • 2 łyżeczki pikantnej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
na chapati (chlebki):
  • 175 g mąki pszennej razowej (można użyć zwykłej pszennej)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 120 ml wody
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
  1. Rozpocząć od zamarynowania steku. Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Delikatnie ponacinać błonki nożem. Natrzeć solą i pieprzem.
  2. Przygotować marynatę. Mianowicie, czerwone wino połączyć z octem balsamicznym, miodem, listkami laurowymi i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 2 godz. do lodówki.
  3. Przygotować chapati. Mąkę razową wymieszać z wodą, solą i olejem. Wyrobić masę na gładkie, zwarte ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
  4. Przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do lodówki.
  5. Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni  ok. 5 minut z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.
  6. Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru ok. 15 minut.
  7. Ciasto na chlebki podzielić na 3-4 części. Każdą część cienko rozwałkować na okrągły placuszek i obsmażyć na lekko natłuszczonej patelni ok. 2 minuty z każdej strony.
  8. Na talerz wyłożyć chlebek, na niego sałatę lodową, potem fasolkę szparagową, następnie stek i całość polać sosem pesto.

Komentarze

Popularne posty