Stek z sosem pesto, fasolką szparagową i chapati
Całkowity czas przygotowania: ok. 60 minut
Porcja: ok. 3 porcje
Całkowity koszt:ok. 15 złSkładniki
na steki:
- 3 steki z karkówki gr. ok. 1 cm
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
- 200 g mrożonej fasolki szparagowej-może być mieszana- żółta i zielona(w sezonie świeżej)
- 3 listki sałaty lodowej
- 3 łyżki pesto
- 2 łyżeczki pikantnej musztardy
- 1 łyżeczka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 175 g mąki pszennej razowej (można użyć zwykłej pszennej)
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 ml wody
- 1 łyżeczka oleju
- Rozpocząć od zamarynowania steku. Karkówkę pokroić na plastry grubości ok. 1 cm. Delikatnie ponacinać błonki nożem. Natrzeć solą i pieprzem.
- Przygotować marynatę. Mianowicie, czerwone wino połączyć z octem balsamicznym, miodem, listkami laurowymi i obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 2 godz. do lodówki.
- Przygotować chapati. Mąkę razową wymieszać z wodą, solą i olejem. Wyrobić masę na gładkie, zwarte ciasto. Przykryć i odstawić na 15 minut.
- Przygotować sos. Wszystkie składniki połączyć i odstawić do lodówki.
- Zamarynowane mięso obsmażyć na patelni ok. 5 minut z każdej strony. Odstawić w ciepłe miejsce, aby nie wystygło.
- Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie z odrobiną cukru ok. 15 minut.
- Ciasto na chlebki podzielić na 3-4 części. Każdą część cienko rozwałkować na okrągły placuszek i obsmażyć na lekko natłuszczonej patelni ok. 2 minuty z każdej strony.
- Na talerz wyłożyć chlebek, na niego sałatę lodową, potem fasolkę szparagową, następnie stek i całość polać sosem pesto.



Komentarze
Prześlij komentarz